Skip to content Skip to footer

Türkiye dünyanın üçüncü en büyük yat üreticisi oldu

Bölgenin uzun süreli tekne yapım geleneği, düşük maliyetli kalifiye işgücü ve en iyi Avrupalı ​​tasarım işbirlikçileri, dünyanın en iyi yatlarının bazılarını üretmek için bir araya geliyor.

Kaplıcaları, tatlıları ve güzel deri ürünleri ile ünlü Türkiye, yat imalatı konusunda da önemli bir rakip. Bununla birlikte, pazarlama güçlü becerileri arasında olmadığı için ülke, süperyat dünyasının en iyi bilgisi olarak kalabilir. Güçlü bir denizcilik geleneği, kaliteli ve düşük işçilik, ülkeyi yat imalatı merkezine yerleştiren bir niş oluşturmuştur.

Turkuaz, Akyacht, Alia, Vicem, Sirena, Dunya ve Bilgin, daha az üretici ile birlikte Türkiye’nin Avrupa kıyılarında tespit edilen şirketler arasında yer alıyor. Dream Ship Victory tarafından inşa edilen 462,7 fitlik çarpıcı bir yelkenli olan Dream Symphony, yılın sonlarında tamamlandığında, Hollanda yapımı Black Pearl’ü platformdan indirerek dünyanın en büyük yelkenli yatı haline geliyor.

Türkiye’den çıkacak pek çok seçkin isim arasında yelkenli yat Maltese Falcon, 348 fit Dream, 253 fit Go ve 236 fit Axioma yer alıyor.

*279 fitlik Victorious, bu yaz başında yeni sahibine teslim edildi ve ilk kez Monaco Yacht Show’da tanıtıldı. Akyachts

Bilgin, 263 serisinin ilki olan Tatiana’yı iki hafta önce Monaco Yacht Show’da görücüye çıkardı. İçi zengin Macassar abanoz, meşe ve diğer taşlara sahipken, dışı şık, baştan çıkarıcı bir görünüme sahiptir. Unique Yacht Design‘ın baş tasarımcısı Emrecan Özgün, işinin yat boyunca “yüksek dozlu tasarım standartlarını” ortadan kaldırmak için büyük çaba sarf ettiğini ve bu yılın en çağdaş ve güzel ilklerinden biri olduğunu iddia etti.

Sahibi tarafından zarif süperyat inşa etmek için kurulan yeni bir tersane olan Akyachts’tan 279 metrelik Victorious, Monako’daki bir başka önemli başlangıçtı. Modern iç tasarım, Türk tasarımcıların Avrupalı ​​üreticilerin gerisinde kaldığı efsanesine son vermeye çalışan Londra merkezli H2 Yachts tarafından yapıldı.

Bering Yachts’ın başkanı ve CEO’su Alexei Mihaylov, Robb Report’a yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin yat üretiminde İtalya ve Hollanda’dan sonra yat üretiminde dünyada üçüncü sırada yer aldığı artık kabul ediliyor” dedi. “Yakında ikinci olarak derecelendirileceğine inanıyorum.”

*Victorious’taki bu salon gibi iç mekanlar genellikle önde gelen Avrupa tasarım firmaları tarafından tasarlanır.

Bering’in 78,7 fit B77 seferi Veronika, Nisan 2021’de Avustralyalı müşterisine teslim edildi. Tersane bu yıl Bering 70, Bering 92 ve Bering 76 olmak üzere dört ihracat planlıyor. Mikhailov, Türkiye’nin 18 Serbest Bölgesinin ekonomik avantajlarının olduğunu savunuyor (KDV’siz, vergisiz ve gümrüksüz) tekne yapımını daha ekonomik hale getirir.

Antalya Serbest Bölgesi, İstanbul’un Tuzla bölgesi ve Muğla bölgesinde Bodrum’dan sonra toplam üretimin yaklaşık %80’ine katkıda bulunan başlıca yat inşa merkezidir. 2019 yılında Antalya Serbest Bölgesi’nden toplam 2.630 feet’lik 47 süper yat ihraç edilerek 95 milyon dolar gelir elde edildi. Sahipleri Hollanda, ABD, Katar, Hırvatistan, Fildişi Sahili, Portekiz, Jamaika, Rusya, Umman ve Cibuti’den geldi.

Ama Türkiye’nin cazibesi çok daha derinlere iniyor. Ülkenin uzun üretim geleneği ve özelleştirilmiş mobilya montajının bir sonucu olarak güçlü bir vasıflı işçiliğe sahiptir. Ve bir tersanenin iflas etme olasılığı ortadan kaldırıldığında, teklif çok daha cazip hale geliyor.

*Bering Yachts, 100 feet altındaki keşif yatları serisiyle adını duyurdu. Bering Yatları

Mihaylov, “Türkiye’de yeni imalat satın almak dünyanın her yerindeki gibi değil,” diye ekliyor. “Merkezi hükümet, mülkiyet belgesini inşaatın başlangıcından itibaren alıcıya verdiği için, Türk tersaneleri esasen kiralık olarak çalışıyor.” Sonuç olarak, tekne sahibini baştan itibaren sorumlu tutan çok güvenli ve şeffaf bir tekne yapım yöntemidir.”

Sirena Yachts, 1,7 milyon metrekarelik tersanesinde bugüne kadarki en büyük tersane tasarımı olan vitrini 88 ile Bursa’da bakliyat yaratıyor. Üçüncü ve dördüncü gövdeler, Haziran 2021’de ilgili Kanadalı ve İspanyol müşterilerine teslim edilecek. Kanadalı tekne sahibi, yılın yedi ayı boyunca Bahamalar ve Karayipler’de seyir yapmayı planlıyor. Toplamda, Rusya, Kuzey Amerika ve Avrupa’dan sahiplerine sekiz gövde satıldı.

Sirena Yachts CCO’su Ali Ongar, Robb Report’a verdiği demeçte, “Sirena 88 ilk kez kullananlar için bir tekne değil,” dedi. “Tam olarak ne istediğini anlayan sahibine yöneliktir.” Amerikan trol tarzı tekneyi süper yat hızı ve zarafetiyle ve istenirse özelleştirilmiş bir iç mekanla birleştiren gerçek bir melez.”

*Tatiana’nın karmaşık, çok katlı kıç tarafı. Bilgin Yatları

Spekülatif yatlar inşa eden Sirena Yachts’ın teslim süresi iki yıldır. Ancak, bir mal sahibi inşaattan 10 ay öncesine kadar taşınırsa, yine de yatının içini değiştirebilir. Ongar, “Gövdelerimizi geliştirmeyi asla bırakmayız,” diye ekliyor. “Dört ayda baştan sona 58 metrelik bir yat inşa edebiliyoruz, bu da yılın 35 gününde bir tekne üretebileceğimiz anlamına geliyor.” Bu, varsayım üzerine inşa etmenin cazibesidir.”

Bazı Türk tersaneleri de teknelerinin statüsünü yükseltmek için tanınmış Avrupalı ​​tasarımcılarla ortaklık kuruyor. Dream Symphony, Ken Freivokh ve Dykstra Naval Architects bunlardan birkaçı. Sirena 88’in iç tasarımı ise Cor D. Rover tarafından tasarlandı.

Alia Yachts, 500GT altında dünyanın en uzun çelik ve alüminyum teknesi olan 180 metrelik süperyat Al Waab‘ı kısa süre içinde görücüye çıkaracak. Gemi mimarisini ve tasarımını Amsterdam’da bulunan Vripack yaptı. Salgın boyunca, Türk tersanesi, Royal Huisman’ın 180 fit Projesi Phi için gölge gemisi olan Cor D. Rover tarafından tasarlanan 118 fitlik alüminyum PHI Phantom’un inşasıyla 24 ayın altında agresif bir inşa temposunu sürdürdü.

Sirena 88 başarılı bir proje. Aynı şekilde, İstanbul’daki Evadne Yachts, 80 ila 138 fit arasında değişen bir dizi Rock modeli oluşturmak için Vripack ile birlikte çalıştı. Evadne Yachts’ın sahibi Ali Sayakçı, “Dünya standartlarında tasarımı Türkiye’nin rekabetçi tekne yapım uzmanlığıyla birleştirdiğinizde, mükemmel bir yetenek havuzuna sahip olursunuz” dedi.

Cannes ve Monaco’da bu yılki yat fuarlarının ardından yeni teknelere olan talebin artması herhangi bir gösterge ise, Türkiye’nin tekne yapım sektörü önümüzdeki üç yıl içinde sağlam bir koşuya girebilir. Sayakçı, “Yarı özel yatların dünyadaki en büyük adresine sahibiz” dedi.